Medaillekansen volleyballers verkeken

Volleybal

TAMPERE - De Nederlandse volleybaljongens hebben hun derde duel op het Europees Jeugd Olympisch Festival in Tampere verloren. Woensdagochtend was Frankrijk te sterk. Eerder werd al gewonnen van Polen en verloren van Duitsland. Door de tweede nederlaag is de kans op een medaille voor Nederland verkeken. Donderdag speelt de ploeg de kruisfinales voor de plaatsen vijf tot en met acht. Hetzelfde geldt voor de volleybalmeisjes, die vandaag niet in actie hoefden te komen. Zij gaan morgen voor een plaats tussen de nummers vijf, zes en zeven.

Wat van tevoren een spannend duel leek te worden, begon erg mat. Een sterk spelend Frankrijk veegde Nederland in de eerste sets van de vloer; 25-17 en 25-16. De derde set begon vergelijkbaar. Nederland stond ver achter, de wedstrijd leek een uitgemaakte zaak.

Met hulp van de steeds groter wordende oranje schare op de tribune werd echter de laatste strohalm gepakt, en kwam het enthousiasme in het team terug. Onder aanvoering van Fabian Dossett kwamen de Nederlandse lange mannen steeds dichterbij. Punt voor punt werd zwaar bevochten, tot de stand gelijk op ging. Uiteindelijk ging de set onder luid gejuich naar Oranje, 24-26. Daarmee kreeg het team vleugels, en werd ook de vierde set gewonnen, met 25-16.

Het kwam aan op de vijfde set. Daarin liet het goed spelende Frankrijk het niet gebeuren dat zij de wedstrijd echt uit handen moesten geven. Met een overtuigende setstand van 15-9 trokken zij toch de totaalwinst naar zich toe. Dit betekende een verlies voor Nederland van 3-2.

Handbalsters eerste in de poule 
De Nederlandse handbaldames speelden hun laatste poulewedstrijd tegen Noorwegen. In een heel spannend duel werd het uiteindelijk 35-33 voor Nederland. "‘Een superoverwinning," aldus coach Carolien Brandriet.

Hiermee zijn de dames als eerste van de poule geëindigd en komen ze morgen in de kruisfinales uit tegen Slowakije, de nummer twee van de andere poule. "Zo ontlopen we Rusland nog even", sprak de coach, "en daar ben ik niet rouwig om!"