Handbalsters verslaan Europees kampioen

TAMPERE - De Nederlandse handbalmeisjes hebben op de eerste dag van het Europees Jeugd Olympisch Festival in Tampere voor een daverende verrassing gezorgd. Europees kampioen Denemarken werd met 24-23 verslagen.

Dolgelukkig keerden de Nederlandse speelsters terug in het EJOF-dorp. ‘We hebben ze eens even een poepie laten ruiken!’, reageerde coach Carolien Brandriet. ‘De eerste helft eindigde gelijk, 13-13. In de tweede helft stonden we eigenlijk de hele tijd voor, tot ze plotseling toch nog langszij kwamen. Toen werd het nog even spannend, maar we hebben het tot een goed einde gebracht!’

090720 zwemsters estafette

Zesde plaats voor de estafettezwemsters
Met een verbetering van ruim drie seconden ten opzichte van hun serie hebben de zwemsters van de 4*100m vrije slag estafetteploeg beslag gelegd op de zesde plaats. Jovanna Koens, Esmee Vermeulen, Annemarie Worst en Femke Leenstra waren erg blij met hun eindtijd van 3.54.88.

Dion Dreesens zag zijn B-finale op de 100m vrije slag eindigen op de vijfde plaats, waardoor hij als dertiende overall in de scores terecht kwam. Helemaal tevreden was hij niet, maar de wedstrijd van vandaag was een goede warming up voor wat later in de week nog zal komen. De specialiteit van Dreesens ligt meer op het langere vlak, de 200m en 400m vrij liggen hem beter.

Op de 200m wisselslag kwam Jens Bakker uit in de B-finale. Door een goede eindspurt met de vrije slag liet hij zijn tegenstanders zijn voeten zien, en kwam als winnaar uit de bus. Zijn eindtijd was 2.09.38. Dit zou, zo bleek een paar minuten later, goed geweest te zijn voor een vijfde plaats in de A-finale. Niettemin was Bakker tevreden met zijn gezwommen negende plaats overall.

090720 atletiekstadion
Atletiek
Op een drijfnatte baan liep Jorian Damen een tactisch sterke race in zijn series van de 800 meter. Het werd een niet al te snelle wedstrijd, waarbij Damen rekende op zijn eindsprint. De Ciko-atleet finishte als derde in een tijd van 1.58.62. Hij plaatste zich daarmee als zestiende en laatste voor de halve finale op woensdag.

In de stromende regen wierp Nicolai Versloot in de eerste discus-kwalificatiegroep zijn schijf 47.51m ver weg. In deze groep betekende dat een 7e plaats. Nadat ook de tweede kwalificatiegroep, die iets betere weersomstandigheden hadden, hun traject afgewerkt hadden, bleek dat de geworpen afstand van Versloot niet voldoende was voor de finale, waarin de beste twaalf atleten uitkomen.

Lisanne de Witte liep de series van de 400m. Ze had een slechte start, en kon dat niet meer goedmaken. De Witte eindigde met 57.43 als zesde in haar serie, wat niet goed genoeg was voor een finaleplaats.

Maxim Verhoog pakte in de series van de 100 meter wel net een plaats voor het vervolg, de halve finale. Hij liep met veel tegenwind naar 11.28, waarmee hij als derde van zijn heat door mocht.