Volleyballers openen met zege

TAMPERE - De volleybaljongens zijn het Europees Jeugd Olympisch Festival in het Finse Tampere begonnen met een overwinning. In een spannend duel werd Polen maandag met 3-2 verslagen.

In april verloor Nederland tijdens het EK nog met 3-1 van deze ploeg. Polen sloot dat toernooi, dat werd gehouden in Rotterdam, af op de vierde plaats, waar Nederland als zesde eindigde.

De wedstrijd in Tampere ging gelijk op. De eerste set was met 25-20 voor Nederland, de tweede en derde set gingen allebei met 23-25 naar Polen. De vierde set werd weer door Nederland gewonnen, met 25-19. De vijfde set werd vervolgens, onder luide aanmoedigingen van de Nederlandse handbalmeiden, met 15-9 gewonnen.

De volleybaldames hadden een teleurstellende dag. Hun eerste wedstrijd was die tegen Europees kampioen België. Ze begonnen met goede moed, maar verloren de strijd met 3-0. ‘De eerste en de derde set gingen redelijk, maar in de tweede set hebben we het echt laten liggen,’ aldus coach Patrick Tonnaer. ‘België was duidelijk verder in ontwikkeling dan onze ploeg, en ze zitten ook nog in de flow van hun goede prestaties op het EK en WK’. En hoewel België dan wel duidelijk beter was, ‘hadden we toch echt wel een set moeten pakken,’ aldus een van de speelsters.

Zwemmen
De zwemmers kwamen eerder op de dag in actie. Lichtelijk teleurgesteld kwamen zij het water uit. In het kwalificatietraject voor het EJOF hadden ze stuk voor stuk een nieuw PR neergezet. De hoop was dat ze bij het EJOF hun tijden opnieuw aan zouden scherpen, maar dit was niet het geval.

Esmee Vermeulen zwom in de series van de 400m vrije slag een tiende tijd met 4.29.65. Dat betekende een plaats in de B-finale later op de dag, net als Dion Dreesens en Jens Bakker. Dreesens zwom een dertiende tijd op de 100m vrije slag, 52.94, Bakker zette ook een tiende tijd neer op de 200m wisselslag, met 2.10.93.

De estafetteploeg, 4*100m vrije slag, kwam aan het eind van de ochtend aan bod. Er werd wel wat van de dames verwacht, en die verwachting werd vervuld. Als zesde team gaan Jovanna Koens, Esmee Vermeulen, Annemarie Worst en Femke Leenstra de finale in, nadat zij in de kwalificatieserie een tijd van 3.57.76 hebben neergezet. Overigens ziet Vermeulen af van haar B-finale voor de 400m vrij, zodat zij al haar energie in de estafette kan stoppen.

Coach Henri Koekoek verwacht dat de dames aan het eind van de middag misschien nog wat sneller kunnen zijn, wat een mooie finale, en een eventuele eerste Oranje medaille op kan leveren.