zo 19 jul 2009
Goede loting turnsters, handbalsters willen revanche

TAMPERE - De turnsters Celine van Gerner, Lisa van den Burg en Naoual Ouazzani Chahdi komen woensdagavond namens Nederland in actie bij het Europees Jeugd Olympisch Festival. Ze hebben een goede loting gehad en laten hun kunsten zien in de vierde en laatste groep van de teamwedstrijd.

Doel van de turnploeg is een plaats bij de top acht in het landenklassement. Twaalf à dertien landen komen voor een dergelijke positie in aanmerking. Op basis van de landenwedstrijd wordt bepaald welke turnsters de individuele meerkampfinale gaan turnen, en wie er uit mogen komen in de toestelfinales. De coaches Gerben Wiersma en Frank Louter verwachten dat twee plaatsen in de meerkampfinale tot de mogelijkheden behoren, en daarnaast enkele toestelfinales.  De individuele meerkamp wordt donderdag aan het eind van de dag geturnd, waarna vrijdag de toestelfinales plaatsvinden.

Volleybal
Vorige week werd bij de volleybalsters het WK in deze leeftijdsklasse gespeeld. Nederland had zich daarvoor niet gekwalificeerd. Op het eerder gespeelde EK eindigden de Nederlandse meisjes op de elfde stek. Voor WK-kwalificatie was een plaats bij de beste zes vereist.

België, de eerste tegenstander van de Nederlandse EJOF-meiden, werd op dat toernooi Europees kampioen en vervolgens derde op het WK. De Nederlandse meisjes kijken erg uit naar de wedstrijd tegen België en willen laten zien wat ze waard zijn.  Duitsland is de tweede tegenstander van Nederland. Die ploeg werd tiende op het WK.

Het vierde land in de poule van Nederland was Italië. Deze ploeg heeft zich echter terug moeten trekken, omdat een aantal meisjes na het WK van vorige week geveld zijn door de Mexicaanse griep.

Bij de jongens kan Tom van den Boogaard niet in actie komen. Vorige week blesseerde hij zich aan zijn knie. Er wordt gevreesd voor een meniscusblessure. Van den Boogaard blijft wel bij het team betrokken.

Handbal
De handbalsters van coaches Brandriet en Tijsterman speelden vorige week een Europees kampioenschap gespeeld. Daar eindigden ze op een zesde plaats. Bij het EJOF zijn ze gebrand op revanche. De eerste tegenstander, maandag eind van de middag, is Denemarken, de kersverse Europees kampioen.
Deel dit via: