Nederland met 85 sporters naar Tampere

ARNHEM - Het Nederlands team neemt met 85 sporters deel aan het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF), dat van 18 tot en met 25 juli in het Finse Tampere wordt gehouden. Daar kunnen zij, samen met Europese leeftijdgenoten tot en met 18 jaar, kennismaken met alle tradities van de Olympische Spelen. In totaal staan er in Tampere negen takken van sport op het programma. Nederland is vertegenwoordigd in het zwemmen, turnen, atletiek, judo, handbal en volleybal.

Iedere jonge topsporter droomt natuurlijk van de Olympische Spelen. Het is dé etalage voor een topsporter om aan de wereld te laten zien wat hij in zijn mars heeft. Het EJOF, dat ook een wintereditie kent, wordt elke twee jaar georganiseerd en kan een belangrijk station zijn in de ontwikkelingsfase van sporttalenten op weg naar de Spelen.

De Nederlandse EJOF-equipe telt 27 begeleiders, voornamelijk trainers. Chef de Mission, ditmaal voor de tweede keer, is voormalig atlete Marjan Olyslager, zelf actief op de Olympische Spelen van 1988 in Seoul. Zij zegt: “Het EJOF is een evenement waar talenten kennismaken met topsport. Het kan ook een belangrijke bijdrage leveren in het besluit wel of niet door te gaan met een carrière in de sport. Het zal ze duidelijk maken of de inspanningen opwegen tegen de opbrengsten. Ik geef de deelnemers ook mee: topsport is geweldig, maar je moet er wel wat voor doen. Dit evenement kan een heel bijzonder startpunt zijn, maar ook niet meer dan dat."

Bij de laatste zomereditie van het EJOF (Belgrado 2007) behaalde Nederland in totaal tien medailles: drie keer goud, zes keer zilver en één keer brons. Op de vraag met hoeveel medailles ze dit keer hoopt terug te komen, antwoordt Olyslager: "Nederland doet het traditiegetrouw goed op het EJOF. We zitten altijd bij de eerste tien landen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat het aantal medailles geen voorspellende waarde heeft naar de toekomst. Laat het evenement daarom een trigger zijn om volle bak door te gaan."

Atletiek
Met vier medailles was atletiek in Belgrado een van de succesvolste sporten voor Nederland. Het zal voor de Nederlandse atleten niet eenvoudig zijn die prestatie in Tampere te evenaren, laat staan te verbeteren. Dat de atletiekploeg met in totaal liefst twaalf jongens en twaalf meisjes andermaal van een hoog niveau is, bewijst het feit dat er meer kandidaten genomineerd waren dan er plaatsen beschikbaar zijn. De definitieve selectie voor het EJOF is bepaald op basis van de prestaties op het NJK.

Handbal
Een groot deel van het handbalteam (meisjes) dat in Tampere in actie komt, behaalde begin juli in het Servische Nis een knappe zesde plaats op het EK onder de 17. Drie speelsters van dit team zijn er in Finland niet bij, omdat ze eveneens zijn geselecteerd voor het EK onder de 21, dat in augustus in Hongarije wordt gehouden. Van het EJOF-team, onder leiding van de coaches Carolien Brandriet en Monique Tijsterman, maken acht speelsters deel uit van de HandbalAcademie op Papendal.

Judo
Van de judo-equipe, met in totaal twaalf sporters, wordt ook nu weer het nodige verwacht. De judoka’s zijn bij elk EJOF tot nu toe goed geweest voor meerdere medailles. Bij de laatste vier edities in Belgrado (2007), Lignano (2005), Parijs (2003) en Murcia (2001) wonnen de Nederlandse judoka’s respectievelijk vijf, drie, drie en vijf medailles. Dat het EJOF ook voor judo een mooie opstap is op weg naar de echte Olympische Spelen, bewijst Edith Bosch. Zij won bij het EJOF in Bath (1995) een zilveren medaille en heeft inmiddels ook Olympisch zilver (Athene) en brons (Beijing) in haar prijzenkast hangen.

Turnen
De turnsters Lisa van de Burg, Céline van Gerner en Naoual Ouazzani-Chahdi komen in Tampere voor Nederland eerst uit in de landenwedstrijd. In die landenwedstrijd kunnen ze zich plaatsen voor de individuele meerkamp en voor de toestelfinales. Als het om medailles gaat, kent het Nederlandse turnen een rijke EJOF-geschiedenis. Zo behaalde Anneke Lucke in Esbjerg 1999 zilver op sprong en Verona van der Leur brons op vloer en in de meerkamp. Ook was er brons in de landenwedstrijd. Twee jaar later, in Murcia 2001, was er zelfs goud en brons voor Suzanne Harmes op respectievelijk vloer en brug en opnieuw brons in de landenwedstrijd. In Parijs 2003 sprong Loes Linders met drie zilveren medailles (balk, sprong en met het team in de landenwedstrijd) het meest in het oog en was er tevens een bronzen medaille voor Mayra Kroonen (sprong) en Shalina Groeneveld (ongelijke liggers). In 2007 was er wederom zilver voor het team.

Volleybal
De Nevobo is met twee teams van de partij in Tampere. De spelers en speelsters die op het EJOF namens Nederland mogen uitkomen, zijn deze zomer bezig aan hun tweede en tevens laatste jaar van Jeugd Oranje. Aankomend seizoen spelen veruit de meesten op het hoogste- (A-League) of het op één na hoogste (B-League) niveau van de Nederlandse competitie. De praktijk heeft geleerd dat talenten die voor Jeugd Oranje uitkomen, meestal nog drie tot vier jaar nodig hebben om de stap naar het nationale seniorenteam te maken. Bij de jongens is Nimir Abdelaziz (spelverdeler) een groot talent, bij de meisjes is de ontwikkeling van aanvoerster Kathy Bonsen (passer-loper) opmerkelijk. Beiden zullen aankomend jaar in de A-League actief zijn.

Zwemmen
Bij de Olympische Spelen is zwemmen voor Nederland traditiegetrouw een sport waar door de jaren heen veel medailles worden gehaald. Bij het EJOF wil het sinds 2001 echter niet zo lukken wat podiumplaatsen betreft. Daarvoor werden er wel regelmatig medailles gewonnen, met als hoogtepunt de drie gouden plakken van Pieter van den Hoogenband in 1993 in Valkenswaard. In Tampere bestaat de Nederlandse zwemploeg uit zes zwemsters en twee zwemmers.

Bij de meisjes maken Esmee Vermeulen en Femke Leenstra waarschijnlijk de meeste kans op een medaille. Vermeulen is Nederlands recordhoudster bij de 13-jarige junioren op de 200, 400 en 800 meter vrije slag en Leenstra aast op de juniorenrecords op de 50 en 100 vrij. Bij de jongens komt Dion Dreesens inmiddels in de buurt van de Nederlandse juniorenrecords van zijn illustere landgenoot Van den Hoogenband. Opvallend is verder dat de zwemploeg in Maaike de Waard een deelneemster heeft van pas 12 jaar.